activitati educative extrascolare


ACTIVITĂȚI EDUCATIVE ȘI RECREATIVE
PENTRU COPII, ÎN FAMILIE, ACASĂ


În familie, timpul de calitate se referă la timpul petrecut împreună, în contextul în care fiecare se bucură de prezența celuilalt. Cea mai simplă activitate făcută cu copiii noștrii poate rămâne în memoria lor pe tot parcursul vieții. Timpul petrecut cu copilul este prețios de ambele părți, mai ales dacă se apelează pentru activități recreative și, în același timp, educative. Specialiști în educație timpurie afirmă că activitățile din timpul liber sunt cel puțin la fel de importante precum educația tradițională, dacă părinții știu să aleagă jocurile potrivite și se implică activ în relaționarea cu copilul.
În rândurile care urmează veți găsi o serie de activități și jocuri pentru copii, ce se pot derula în casă, majoritatea dintre ele interesante, distractive, recreative și educative în același timp. Ele trebuie folosite în contexte potrivite, în concordanță cu vârsta copilului, să fie corect dozate, chiar personalizate dacă este cazul. Să vă distrați de minune, și în același timp să vă bucurați de timpul petrecut împreună!

Învațarea cifrelor și literelor prin joacă! De ce să nu începi de acum să îi transmiți copilului tău că este distractiv să învețe și să acumuleze informații noi? Există diverse materiale ajutătoare, precum cărțile specifice sau abțibildurile cu litere și cu cifre. Dacă aveți și un caiet la îndemână, să lipiți literele sau să le desenați și alături, puteți lipi poze cu animăluțe sau obiecte care încep cu litera respectivă sau care ilustrează corect cifra pe care ați lipit-o sau desenat-o.

Desenele vorbitoare. Pentru această activitate veți avea nevoie de creioane sau markere și niște coli de hârtie. Atât părintele cât și copilul trebuie să creeze un desen (despre orice), iar apoi fiecare trebuie să îi spună celuilalt cât mai multe despre desenul respectiv, ca și cum desenul s-ar prezenta: ce culori a folosit, ce reprezintă fiecare formă desenată, etc. Opțiuni: pentru a încuraja această activitate, lunar puteți alege unul din cele mai bune desene, și să le expuneți pe un panou.

Concurs de cuvinte. De exemplu cine spune mai multe cuvinte care încep cu litera b, c, d, etc.

Dansați. Dacă ai suficientă energie și îți dorești ca și copilul să o consume pe a lui, atunci puteți apela la această varianta. Alegeți muzică pe care o preferați de obicei și care va face să dansați și petreceți împreună în acest fel, până când simțiți că nu mai aveți energie. Este o metodă foarte sănătoasă de a consumă energia și de a face sport în același timp.

10 cărți de povești din bibliotecă. Copilul alege cărțile și spune 5 idei despre fiecare carte în parte.

Ghicește numărul. Jocul poate fi jucat de către copiii care au învățat să numere. În funcție de vârsta și de numărul până la care copilul știe să numere, stabiliți un număr maxim. De exemplu până la 10 sau 20, sau chiar 100 sau 1000 pentru copiii ceva mai mari. Primul jucător spune spre exemplu “Mă gândesc la un număr între 0 și 10”. Următorul încearcă să ghicească numărul și dacă nu ghicește primul îi dă indicii de genul “mai mare” sau “mai mic”, până numărul este ghicit și primul spune: ai ghicit!

Pregatiți împreună valiza. Copiii învață prin acest joc să fie responsabili și să nu uite nimic acasă. Se poate pregăti o valiză pentru păpuși … cu haine, mâncare, jucării, etc.

Baba-Oarba. Este un joc care îi amuză foarte mult pe copii și ajung să radă în hohote. Puteți să va legați la ochi pe rând, însă ai grijă la obiectele din casă și asigura-te că spațiul este suficient de sigur pentru a evita eventualele mici accidente de împiedicare, înțepare, ciocnire sau alte lucruri care se pot întâmpla.

Jocuri de cuvinte. Aceste jocuri sunt foarte utile pentru dezvoltarea vocabularului copilului și poate fi foarte amuzant pentru cei mici. Este important să ții cont de vârstă copilului: să nu îl soliciți mai mult decât poate să facă față și ține cont de faptul că nu știe foarte multe cuvinte. Poți, în schimb, să folosești aceste jocuri pentru a repeta anumite cuvinte despre care știi că le-a învățat de curând sau cu care are anumite dificultăți. 

Schițați împreună Arborele genealogic al familiei!

Vânătoarea de comori. Jocul se poate juca cu monede, nasturi sau orice alte obiecte mici și identice. Cum ideal ar fi să folosim obiecte ceva mai curate, putem folosi o mână plină de nasturi din trusa specială. Cum se joacă? Ascunde într-o cameră nasturii în locurile cele mai trăznite, după care invită copiii să le găsească. Stabilește un timp alocat jocului, dă-le copiilor câte un pahar de plastic pentru a aduna în el nasturii găsiți și cine găsește cei mai mulți câștigă!

Telefonul fără fir. Telefonul fără fir este unul dintre cele mai amuzante jocuri pentru copii de 5 ani. Cu cât îl joacă mai mulți copii cu atât jocul este mai distractiv. Cum se joacă? Copiii stau în șir unul lângă celălalt. Primul îi șopteste repede la ureche următorului copil un cuvânt, pe care nu are voie să îl repete. Acesta șoptește în acelasi mod mai departe cuvântul (sau ce a înțeles) următorului copil și așa mai departe. Ultimul jucător trebuie să spună cu voce tare ce cuvânt a înțeles. Câteodată cuvatul de la final seamănă atât de puțin cu cel spus inițal și de aceea copiii se pot amuza copios.

Realizarea de puzzle-uri. Este o activitate cu foarte multe efecte pozitive. Pe lângă faptul că este distractivă și provocatoare pentru copii, îi ajută și în dezvoltarea mai multor procese cognitive și a motricității. Trebuie doar să fii atent/ă să alegi acele puzzle-uri, care sunt potrivite vârstei lor.

Jocuri de rol cu păpușile și jucăriile. Acest joc este deosebit de distractiv și captivant. Pentru copii această este o distracție pe care o caută des și care îi încânta în mod special.

Ghicește animalul. Primul jucător se gândește la un animal, iar ceilalți au la dispoziție un număr de întrebări convenit în prealabil (5-10-20 și în funcție de vârstă copiilor) pentru a află despre ce animal este vorba. Se pot da doar răspunsuri cu DA sau NU. Exemple de întrebări: “Trăiește în apă?”, “Are aripi?”, “Are ţepi?”, “Are gâtul lung?”.

Lasă copilul să te conducă undeva folosind o hartă! Această activitate îl va ajuta pe copil să se orienteze mai ușor, în viitor, în ceea ce privește utilizarea unei hărți.

Vizionați împreună un film acasă! Din filme și din replicile actorilor, copiii pot învață ce anume înseamnă vocația și cariera, cât de important e să îți păstrezi idealurile în ciuda dificultăților, ce înseamnă durerea, generozitatea, iubirea și prietenia, responsabilitatea și angajamentul, muncă în echipa, despre leadership, dar și lecții despre moralitate. “Filmele nu sunt divertisment. Sunt o modalitate de limbaj și reflecție.” (Peter Greenway)

Confecționați avioane, bărcuțe, mașinuțe, etc, de hârtie! Aici găsiți tutoriale despre cum să confecționezi din hârtie forme diferite, de genul bărcuța (pe care o puteți apoi pune pe apă și să faceți întrecere, sau puteți să le colorați împreună), mașinuță sau avion sau chestii mai complicate, dacă aveți un copil mai mare și mai priceput.

Activități pentru dezvoltarea creativității. Avem sau nu avem in casa carioci si acuarele?! Cum ar fi sa stimulăm creativitatea copilului pictându-ne reciproc fețele? (dacă copilul e suficient de mare pentru a face asta: dacă nu, pictează-te tu însăți / însuți ca un animal ușor de recunoscut și ajută-l pe copil să recunoască / înțeleagă ce animal ești tu - pisică, iepure, câine, șoarece).

Plantați ceva în grădină / ghiveci: un copăcel, o floare, legume - castraveți, roșii, ceapă, pătrunjel. Sarcina copilului e să ude plantele și să le curețe de ierburi uscate și insecte.

Poștașul. Faceți o gentuță de poștaș din carton, atașându-i copilului o curea confecționată dintr-un cordon. Copilul poate învăța cum să împacheteze un cadou sau să lipească scrisori.

Scrieți scrisori sau vederi bunicilor și prietenilor! 

Realizarea de marionete din șosete. E chiar simplu, e nevoie doar de niște șosete vechi sau desperecheate, de câțiva nasturi pe care să îi lipești pentru ochi și vreo două bucăți de sfoară colorată pentru păr.

Învațarea de mici reparații! Începeți cu sculele de plastic sau lemn speciale pentru copii și apoi cu scule de lucru adevărate.

Lasă-l pe copil să se mai și plictisească! Da, este în regulă să îl lași să se plictisească, pentru că așa va fi nevoit să își folosească creativitatea și imaginația și va descoperi ceea ce îi place să facă. Șansele ca cel mic să își descopere pasiunile și interesele sunt foarte mari în momentele de plictiseală. Atunci când se plictisește, copilul va încerca diverse lucruri până când le va găsi pe acelea care îl fac să se simtă suficient de bine încât să aleagă să le facă în continuare. Dacă vei urmări acest proces, vei observa cum cel mic se descurcă de unul singur și cum își conturează interesele și viitoarele pasiuni.

Jucați cărți, în funcție de vârstă copilului! 

Joc de popice. Se achiziționează popice de plastic care nu lovesc copilul; sau vă puteți pregăti acasă din sticle goale de plastic: strângeți 6-10 sticle goale, așezați-le în capătul holului sau în sufragerie. Delimitați o linie de start lipind bandă adezivă, luați o minge și începeți jocul. Țineți scorul dacă doriți, iar la sfârșit acordați trofeu câștigătorului.

Doctorul și pacientul. Copiii adoră jocul acesta și se simt responsabili să facă o treaba importantă. Lasă-ți copilul să-ți bandajeze piciorul (sfătuiește-l cum să se ferească de accidente și ce să facă în cazuri de urgență). Lasă-l să te ungă cu o crema “miraculoasă” și să îți dea pastile.

Gustă și ghicește. Este un joc cu ajutorul căruia ai ocazia să-l convingi pe copil să guste diferite mâncăruri și să ghicească ce este. Alegeți câteva alimente (dulci, sărate, acre) le puneți pe o farfurie, legați copilul la ochi cu o eșarfă și îi dați în gură un produs; el trebuie să ghicească ce este, dacă nu reușește atunci să descrie ce gust are, textura, consistentă și să spună dacă îi place sau nu. Dacă îi place și ghicește corect îl lăsăți să mănânce, dacă nu - va aștepta până când răspunsul e corect. Recompensa este să primească produsul pe care l-a ghicit.

Spectacol de talente. Propune-i copilului tău să joace un rol preferat, să se îmbrace conform caracterului ales și tu să ghicești cine este. Apoi inversați rolurile.

Statuia. Puneți muzică de dans și din când în când opriți muzica. Copilul trebuie să rămână ca o statuie, indiferent de poziție, atunci când muzică s-a oprit. Cine s-a mișcat, iese din joc, ultimul rămas e câștigătorul.

Home-basketball. Alegeți un coș de plastic și faceți o minge din șosete sau folosiți o minge mai mică de plastic și aruncați la coș. Stabiliți o regulă; cine are cele mai multe aruncări la coș din 3, 5 sau 10 încercări este câștigător.

Ce se ascunde acolo? Pentru a juca acest joc pentru copii de 5 ani alege câteva lucruri din casă (cum ar fi castronele, ceșcuțe, lingurițe, diverse jucărioare) și arată-i-le copilului. Alegeți împreună 3-4 obiecte cu care vă veți juca. Întinde-le apoi pe un covoraș sau pe o măsuță. Roagă-l pe copil să închidă ochii, în timp ce tu vei lua, rând, pe rând, câte unul dintre aceste obiecte și le vei ascunde sub un șervetel mare sau sub o față de masă. Întreabă-l ce obiect, din cele pe care le-a văzut anterior, lipsește dintr-un șir. Dacă dorești că micuțul să învețe și mai multe lucruri noi, selectează niște obiecte ce se încadrează într-o anumită categorie. De exemplu, oprește-te la instrumentele muzicale: tamburina, vioara, trompetă etc. Este un joc simplu, dar care va contribui la dezvoltarea memoriei și atenției.

Figurinele mele preferate. Realizați obiecte, animale, personaje, etc, din plastilină! Lăsăți-vă imaginația sa zburde!

Găsește perechea. Pentru acest joc vei avea nevoie de două sau mai multe cofraje pentru ouă și de diferite jucării sau obiecte din casă, cel puțin câte 2 din aceeași categorie (2 animăluțe, 2 nasturi, 2 litere/cifre, 2 monede, 2 mașinuțe).Cum se joacă?Într-un cofrag vom pune 2,4 sau 6 obiecte diverse (în funcție de vârstă copilului), în locuri separate. Îi vom arăta copilului conținutul cofragului, după care îl închidem și vom aduce un altul gol. Misiunea sa va fi să caute obiecte identice sau asemănătoare cu cele văzute în primul cofrag și să le pună în cel de-al doilea, având grijă să respecte ordinea din primul.

Zarul fermecat. Vei avea nevoie de 2 zaruri și pix și hârtie pentru a ține scorul. Pentru a face jocul mai complicat pentru vârste mai mari se poate juca și cu 3 zaruri. Fiecare jucător aruncă câte un zar și cine îl da pe cel mai mare începe jocul. Primul jucător aruncă ambele zaruri și le aranjează în ordine în așa fel încât să formeze cel mai mare număr posibil. Exemplu: dacă aruncă un 2 și un 6, va formă numărul 62. Se notează numărul și urmează rândul următorului jucător. La finalul rundei câștigă cel care a format numărul cel mai mare. Desemnați un câștigător la fiecare rundă. Pentru variație puteți stabili că va câștigă cel care va face numărul cei mai mic.

Retrăirea unor amintiri frumoase. Uitați-vă împreună în albumele de famile și povestiți despre momentele surprinse în poze.

Să fim darnici! Sortați jucăriile pentru a le dărui altor copii nevoiași.

Ascultă lumea. Această activitate poate avea loc atât în interior cât și afară. Stați alături de copilul dvs. sau spate-în-spate, și închideți-va ochii. Concentrați-va asupra sunetele din jurul vostru. Ascultați lumea. Se poate auzi zbârnâitul frigiderului, un avion care zboară, lătratul câinilor, muzică din vecini sau un telefon care sună! Spuneți ceea ce auziți. Poate copilul să identifice toate sunetele? Este o metodă bună de relaxare, dar și interesantă.

Scrieți o scrisoare de mulțumire cuiva drag!

Realizarea de experimente. Aceste activități îl apropie de domeniul științelor și îi ofere informații despre cum se fac anumite lucruri ori pentru a înțelege diferite fenomene. De exemplu, învață-l despre fierberea apei, despre fenomenul de îngheț, evaporarea apei sub presiune, despre plutirea obiectelor pe apă, coacere sau fermentare prin activitățile din bucătărie, pe care le realizezi zi de zi. Astfel îl apropii de tine, îl determini să participe la sarcinile casnice și în același timp îl ajuți să descopere cum funcționează lumea din jurul lui.

Împăturira hainelor. Prin această activitate copiii sunt invățați să împăturească corect hainele.

Jucați-vă Șah, Moara, LegoDarts!

Amintiri din vacanță. Îndemnați copilul să realizeze o selecție cu pozele preferate și să închege un album de vacanță.

Ședințe foto. Copiilor le place să facă poze pentru că sunt fascinați de ceea ce poate să facă un aparat foto și mai cu seama să fie ei cei care mânuiesc aparatul. Gândește-te la un loc în care să poți schimbă mai multe ținute și faceți-va cât de multe poze doriți, în poziții și vestimentații cât mai diferite. Un alt fel de proiect foto sau video potrivit copiilor și părinților este cel în care părintele fotografiază copilul în același loc, pe măsură ce crește (o dată pe luna sau pe săptămâna), după câțiva ani rezultând un material foarte frumos în care a surprins schimbările prin care a trecut copilul. Dacă al tău copil e încă mic și crezi că ai răbdare, poți începe un asemenea proiect foto sau video. Rezultatul poate fi înduioșător, iar că dovadă poți vizualiza acest video.

Zi de relaxare. Între multe activităţi plănuite, copiii vor avea nevoie şi de o pauză. Asigură-te că incluzi în planificare şi nişte zile în care doar vă relaxaţi uitându-vă la filme, ascultând muzică sau citind.

Povestea de dinainte de culcare. Citiți fiecare câte un paragraf, astfel în timp îți vei ajuta copilul să citească cursiv.

Gătiți împreună. Copiii adoră să se joace cu ustensilele din bucătărie când sunt mici, iar când cresc devin interesați să facă forme din aluat, să-și pună făină pe față, să lingă castronul de la ciocolată / frișcă.

Ziua de răsfăț. În această zi numită “ziua de răsfăț” puteți face împreună cu copilul dumneavoastră o baie lungă, cu spumă și săruri colorate (există unele speciale pentru copii), masaj, pedichiură și manichiură spa pentru fetițe, cu ojă specială și tot felul de proceduri pe care le puteți inventa și pe parcurs.

Povești anapoda. Îl rogi pe copil să decupeze cuvinte din reviste și ziare vechi. Le amesteci apoi bine într-o pălărie, le scoateți împreună la întâmplare și le așezați pe o coală de hârtie, apoi le lipiți exact în ordinea în care le scoateți. Citiți apoi împreună propozițiile rezultate. Se va lăsa cu hohote de râs.

Ascultă lumea. Această activitate poate avea loc atât în interior, cât și afară. Stați alături de copilul dumneavoastră sau spate-în-spate, și închideți-va ochii. Concentrați-va asupra sunetele din jurul vostru. Ascultați lumea. Se poare auzi zbârnâitul frigiderului, un avion care zboară, lătratul câinilor, muzică din vecini sau un telefon care sună! Spuneți ceea ce auziți. Poate copilul să identifice toate sunetele? Este o metodă bună de relaxare, dar și interesantă.

Aruncarea cărților. Aveți nevoie de o pălărie care să o așezați pe podea în mijlocul camerei. Copilul trebuie să stea la o distanță de cel puțin 1 metru și jumătate de pălărie, după care încercați să aruncați câte o carte de joc în pălărie.Monitorizați câte cărți au intrat în pălărie și câte nu (puteți face runde a câte 20 de cărți), apoi jucați din nou, încercând să vă îmbunătățiți rezultatele, atât ale dumneavoastră dar și ale copilului. Pentru doi jucători, este ideal să aveți cărți de joc separate pentru a nu le încurca: roșu și negru. O altă varianta: Fiecare jucător primește câte un set de cărți de joc, și ori de câte ori unul dintre ei va nimeri o carte în pălărie, va mai avea dreptul la o aruncare. Iar la final, primul jucător care rămâne fără cărți este numit câștigător.

Farfuria cu bule de săpun. Tot ce aveți nevoie pentru această activitate distractivă este o farfurie mică, un pai de băut, detergent lichid de spălat vase şi apă de la robinet. Cu grijă turnați 2 picături de detergent în farfurie apoi puțină apă (lăsați apă să curgă peste detergent pentru a se forma câteva spume)! Așezați apoi farfuria pe o suprafață plană, solidă, cum ar fi masa din bucătărie. Pentru a creea bulele, suflati uşor şi încet în apa cu detergent, dar nu prea repede, pentru că nu va funcționa! Lent și constant! După ce îi arătați copilului cum se procedează, lăsați-l să încerce însă aveți grijă să nu inspire aerul în loc să îl expire!

Ghicește numărul. Se alege un jucător care începe. El va scrie un număr între 1 și 100, și va avea grijă că ceilalți să nu vadă numărul. După care va spune: ”Mă gândesc la un număr între 1 și 100″. Următorul jucător va încerca să ghicească, iar primul răspunde, “mai mare” sau “mai mic”, după caz. Apoi al treilea jucător va ghici, și tot așa în cerc, până cineva răspunde corect.
Exemplu:
Jucătorul 1: Mă gândesc la numărul …
Jucătorul 2: Este 45?
Jucătorul 1: Nu, mai mare
Jucătorul 3: Este 74?
Jucătorul 1: Nu, mai mare
Jucătorul 4: Este 94?
Jucătorul 1: Nu, mai mic
Jucătorul 2: Este 93?
Jucătorul 1: Nu, mai mic
Jucătorul 3: Este 80?
Jucătorul 1: Nu, mai mare
Jucătorul 4: Este 83?
Jucătorul 1: Ai ghicit!
Variante: Nu trebuie ca cifra să fie neapărat până la 100. Copiii mai mici se pot juca cu cifre cuprinse între 10 și 50, iar cei mai mari ar putea să ajungă și până la 500 sau chiar mai mult!

Ghicește cuvântul. Materiale necesare: plăcuțe mici cu litere - multe! (le puteți utiliza pe cele de la Scrabble spre exemplu), sau va puteți face propriile dvs. plăcute: tăiați o bucată de carton în pătrățele mici și scrieți pe fiecare câte o litera. Cum se joacă? În funcție de numărul de jucători, poate doriți să împărțiți copiii în echipe. Dacă aveți mai mult de 3 sau 4 echipe veți avea nevoie de o mulțime de litere! Alegeți o colecție de cuvinte, pe care credeți că fiecare copil sau echipa va fi capabil să le decodeze. Copiii mai mici vor avea nevoie de cuvinte simple și mai puține la număr, iar cei mai mari vor putea face față probabil, cu 5 sau 6 cuvinte mai lungi. Încercați să dați o tema fiecărui grup de cuvinte.
De exemplu:
Pentru copii mici, animale de fermă - rață, pisica, câine și vacă.
Pentru copii mai mari, animale de fermă - rață, pisica, câine, vacă, gască și găină.
Pentru grupuri mixte de copii, inclusiv adulți, animale - antilopă, gâscă, pui, girafă, leu.
Fiecare jucător sau echipa primește câte un teanc de litere, care vor formă cuvintele lor, precum și un indiciu referindu-se la grup (“toate acestea le veți găsi la fermă”) sau la un singur cuvânt (“are două stomacuri”). Primul jucător sau echipa care decodează toate cuvintele, câștigă. Acest joc poate deveni destul de captivant! Odată ce copiii înțeleg cum se joacă, ei își pot seta mereu alte provocări.

Casa, înainte și după. Dacă sunteți pe cale să faceți o curățenie generală în casă, de ce să nu surprindeți rezultatele pe camera video? În primul rând, ajutorul dumneavoastră de încredere va trebui să filmeze în diferite camere și să surprindă provocările în materie de curățenie. Pe măsură ce copilul a terminat de filmat, el sau ea va trebui să va descrie cum arată încăperile, și ce ar mai fi de făcut. Puneți temporar deoparte camera video, și ordonați împreună camerele. După ce ați terminat curățenia, copilul le va filma din nou, de preferință în aceeași ordine că mai înainte. Vizionați împreună filmulețul!

Găsește perechea. Pentru acest joc vei avea nevoie de două sau mai multe cofraje pentru ouă și de diferite jucării sau obiecte din casă, cel puțin câte 2 din aceeași categorie (2 animăluțe, 2 nasturi, 2 litere, 2 cifre, 2 monede, 2 mașinuțe). Într-un cofrag vom pune 2, 4 sau 6 obiecte diverse (în funcție de vârstă copilului), în locuri separate. Îi vom arăta copilului conținutul cofragului, după care îl închidem și vom aduce un altul gol. Misiunea sa va fi să caute obiecte identice sau asemănătoare cu cele văzute în primul cofrag și să le pună în cel de-al doilea, având grijă să respecte ordinea din primul.

Magie cu monede. Acest joc simplu îi încânta pe cei mai mici, iar cei mari se simt mândri de faptul că pot juca. Așezați pe masă câteva pachetele mici de zahăr sau îndulcitor. Apoi, ascundeți o moneda sub un pachet. Mutați repede locul pachetelor, și observați dacă copilul dumneavoastră își poate da seama unde se află moneda. Din câte încercări va nimeni moneda? Pentru a va distra și mai bine, puteți manevră pachetele lângă marginea mesei și să scăpați moneda în poală. Unde a dispărut moneda? Copiii se vor simți ca în prezența unui mare magician!

O zi de la coadă la cap. Astăzi vei putea să îi faci o surpriză plăcută copilului tău! Tot ce se întâmplă de obicei la începutul zilei va avea loc seara, și invers. Începeți ziua cu o poveste de culcare și o baie, dormiți dimineață somnul de după-amiază, și micul dejun la cină. Gândiți-va la alte lucruri pe care ați putea să le faceți, dar nu uita să îți anunți copilul de ce se va întâmpla și cere-i sugestii.

Teatrul de păpuși din pungi de hârtie. Veți avea nevoie doar de o pungă de hârtie şi creioane colorate sau markere. Acum trebuie să desenați o față pe pungă de hârtie și aveți o păpușă! Pentru a face caracterele mai elaborate, decorați-le cu fire de ață care să înlocuiască părul, nasturi pentru ochi, și sclipici pentru obraji. Nu uitați să colorați buzele și genele. Opțiuni: dacă aveți pungi de hârtie de diferite mărimi puteți creea o familie întreagă - de la copii, părinți, bunici și alte rude, fiecare cu o expresie mai nostimă ca cealaltă. Puteți folosi de asemenea și ciorapi decorați pe post de păpuși.

Eu spionez. Fiecare persoana implicată în joc alege un obiect din casă pe care îl spionează.
Spre exemplu:
Jucător 1: Spionez ceva de culoare galben!
Jucător 2: Veioza!
Jucător 1: Nu!
Jucător 2: Pixul de pe dulap!
Jucător 1: Da!
Dacă ai ghicit obiectul spionat, e rândul tău să spionezi. Dacă nu ai ghicit atunci cel care a spionat înainte va mai spiona încă o dată un alt obiect. Dacă încerci de mai multe ori și nu ghicești obiectul, te poți da bătut, dar nu va fi rândul tău la spionat.

Faceți împreună un colier din paste colorate!


Retete amestecate. Știu cum arată. Știu ce gust au. Și chiar iși pot da seama ce este, doar după aromă. Dar copiii dumneavoastră știu cu adevărat ce ingrediente conțin mancărurile lor favorite? Testați-le cunoștintele alimentare într-un mod distractiv: scrieți ingredientele a două retete, cu fiecare ingredient pe o fâșie de hârtie separată. Apoi spuneți copiilor cum se numesc cele doua rețete. Acum, copiii trebuie sa separe ingredientele în două grămezi, una pentru fiecare rețeta. Puteți mări provocarea în mai multe moduri. Încercați sa folositi mai mult de două retete. Sau, nu spuneți copiilor denumirea felurilor de mâncare (încercați să utilizați rețete de prăjituri similare). Nu există nici o penalizare pentru cel care greșeste rețeta, doar dacă nu doriți să ii lasati pe copii să prepare și să mănance rețetele presupuse de ei.

Barmanul. Lasă-ți copilul să-ți pregătească o cafea și lui o ciocolată caldă!

Picnic în interior. Luați un coșuleț, farfurii de hârtie, ustensile și cănite. Preparați câteva sandwich-uri, fructe proaspete, covrigei, un termos cu suc, iaurt şi ceva pentru deșert. Așezați o pătură pe podeaua camerei și puneți-va ochelarii de soare (atât dumneavoastră cât și copilul)!

Organizați o sesiune de Karaoke!

Detectivul. O persoană din grup va fi detectivul și va părăsi camera la început, în timp ce se va alege o altă persoană din grup care va trebui să fie ghicită (găsită) de către detectiv. Jocul devine amuzant pentru că atunci când detectivul se întoarce în cameră, persoana care trebuie ghicită de către el va face cu ochiul subtil spre o altă persoană din grup care se va ridica și va face ceva dramatic (orice). Iar jocul continuă astfel; detectivul are doar două șanse să ghicească persoană desemnată de grup la începutul jocului. Pentru acest joc ai nevoie de mult spatiu și atitudinea potrivită. Cine câștigă? Detectivul care prinde cel mai repede persoana desemnată de grup să fie prinsă.

Poveștile mele preferate. Ascultați împreună o poveste înregistrată, apoi organizați o scenetă în care să interpretați personajele. De la Cenușăreasa, Capra cu trei iezi, Albă ca Zăpada și cei 7 pitici sau alte povești pentru copii.

Bilețelele cu mesaje amuzante. Înainte să luați masa, scrieți pe câte un bilețel o frază amuzantă și interesantă. Ascundeți bilețelul sub șervețel și spuneți-le tuturor celor așezați la masă să-și memoreze propoziția și să încerce să o introducă în conversațiile ce vor urma la masă într-un mod natural. Cine câștigă? Persoana care introduce propoziția sa în conversatie fără ca ceilalți să se prindă.

Comanda trei! De cele mai multe ori, copilul are tendința de a uita să urmeze toate instrucțiunile pe care le primește la un moment dat. Pentru a-l obișnui să fie atent la instrucțiunile respective, mai ales cele legate de rutina zilnică (cum ar fi să se dezbrace de pijama, să-și ia hainele de casă și să aducă în bucătărie paharul cu apă ce a stat în camera sa peste noapte), implică-l în următorul joc. Practic, ”Comandă trei” va fi o comasare a trei dintre activitățile zilnice pe care copilul trebuie să le facă. Astfel, în loc să-i spui: ”Dezbracă-te de pijama, îmbracă-te cu hainele de stat în casă și vino la bucătărie cu paharul din camera ta!”, precizează doar: ”Comanda trei!”. Copilul va ști imediat ce are de făcut și vor crește șansele să parcurgă toate etapele rutinei de dimineață, fără că tu să fii nevoită să-i repeți mereu ce are de făcut. Poți folosi “Comandă trei!” pentru orice alte activități de zi cu zi, determinându-l pe copil (de la 3 ani în sus) să fie ordonat și receptiv întreagă zi. Dă-i și lui ocazia să folosească această comandă cu tine, dar cu activitățile pe care le dorește el.

Cursa cu obstacole. Se folosesc perne, cutii, scaune, pături, etc.

Improvizarea unei piese de teatru alături de copii. Se aleg costumele și obiectele de recuzită scenică în funcție de tema abordată.

Simon spune… pe dos! Dacă pentru varianta originală a jocului “Simon spune” copilul trebuia să execute instrucțiunile primite, în cadrul acestui joc, copilul va trebui să fie atent când nu are voie să facă ceva. Mai mult, comenzile formulate trebuie să fie mai neobișnuite (de exemplu: ”Scarpină-te în urechea stânga”, “Imită o maimuță”, etc). Explică-i micuțului (de la 4 ani în sus) că vei formula o comandă dar, atunci când îți vei ține mâinile în poală, el va trebui să o îndeplinească, oricât de ciudată i se va părea. În schimb, dacă nu îți vei ține mâinile în poală, nu va trebui să o execute. Datorită jocului va învața treptat să acorde mai multă importanță detaliilor și să fie mai receptiv la ceea ce i se spune.

Cât de atent poți fi? Pentru a vă juca astfel veți avea nevoie de mai multe obiecte de prin casă, pe care le vei așeza pe o tăviță. Copiii (cel puțin 2, cu vârstă mai mare de 4 ani) vor trebui să se uite, pentru un anumit timp, la obiectele de pe tavă. După ce s-a terminat acest răgaz, acoperă obiectele cu un prosop sau cu un șervet. Spune-le copiilor să deseneze/ scrie tu pentru ei obiectele/denumirea obiectelor de pe tăviță, în ordinea în care sunt așezate acolo.Vezi cine va reuși să identifice, în ordinea corectă, cele mai multe obiecte. Nu numai că participanții își vor exersa capacitatea de atenție, ci și memoria vizuală.

Încearcă să reproduci ceea ce ai auzit! Invită-ți copilul (de la 3 ani în sus) să asculte o poveste scurtă și simplă. Ai grijă ca, după fiecare pasaj semnificativ al poveștii, să oprești înregistrarea și să-l rogi să reproducă ceea ce a ascultat până în acel moment. Observă cât de fidel poate reda ceea ce a auzit. Dacă îți dai seama că micuțul se descurcă bine, poți opta pentru povești mai complexe. Implicându-l în această activitate îl vei ajuta nu numai să-și îmbunătățească atenția, ci și capacitatea de concentrare. Mai mult, este o ocazie bună pentru a-și îmbogăți vocabularul.




Magie dulce. Acest joc simplu ii incanta pe cei mai mici, iar cei mari se simt mandri de faptul ca pot juca. Asezati pe masa cateva pachetele mici de zahar sau indulcitor. Apoi, ascundeti o moneda sub un pachet. Mutati repede locul pachetelor, si observati daca copilul dumneavoastra isi poate da seama unde se afla moneda. Din cate incercari va nimeni moneda? Pentru a va distra si mai bine, puteti manevra pachetele langa marginea mesei si sa scapati moneda în poala. Unde a disparut moneda? Copiii se vor simti ca in prezenta unui mare magician!

Vizionați împreună filme Disney! Am vizionat toate filmele de desen animat. Le recomand pe toate și copiii chiar au ce învăța din ele: "Pisicile aristocrate", "Cartea Junglei", "101 Dalmațieni", "Peter Pan", "Frumoasa și Bestia", "Cenușăreasă", "Frozen", "Tangled (Rapunzel)", "Brave (Neînfricată)", "Bambi", "Mulan", "Rio", "Albă că zăpada", "Aventurile lui Sammy", "Dumbo", "în căutarea lui Nemo", "Madagascar", "Prințesa și Broscoiul", "Doamna și Vagabondul", "Frumoasa din Pădurea Adormită" "Tinker Bell", "Arthur Christmas", "Mr. Peabody and Sherman", etc. 

Ce încape într-o valiză? Situațiile pot fi personalizate: "ce luăm în geanta de plajă", "ce plantăm în grădină", etc. 





Vânătoare de culori. Copilul va trebui să găsească obiecte de o anumită culoare, în casă.

Spectacol de talente. Pentru a avea un spectacol de talente de succes, toata familia trebuie sa participe, chiar și animăluțul de companie! Dacă aveți o familie mică, invitați prietenii, vecinii sau rudele. Talentul vine în mai multe forme: citind un poem, cântând la un instrument, dansând, spunând o glumă, interpretând o melodie sau o piesă de teatru, recitând o poveste personală, etc. Puteti face tot ce doriți pentru a vă exprima. Important: anuntați toți participanții de spectacolul ce va urma cu cel puțin o saptămână în avans. Cineva ar putea să facă un program cu ora de începere, participanții, și de ce nu, formați un juriu (tot din cei care partcicipa - cu mențiunea de a nu se vota pe ei insisi), iar la final alegeti cea mai talentată persoană. Cine organizeaza spectacolul este responsabil de băuturi răcoritoare si o gustare!

Motricitate-dans. Aici clar nu mai e nevoie de descriere. Dansați cât vă țin picioarele! Mai fun si educativ de atât nu cred că se poate. Mai ales ca se poate stimula lejer și verbalizarea prin cântece.

Rece, cald, fierbinte! Ascundem, pe rând, câte un obiect și celălalt trebuie să-l găsească după indicațiile: "rece, cald, fierbinte!", în funcție de cât de aproape este de obiectul ascuns.

Activități pentru dezvoltarea logicii. E nevoie de foi de hârtie și creioane colorate. Desenați forme geometrice sau orice credeți că e important (și unde aveți simț artistic, desigur), una pe câte o bucată de hârtie, colorați-le, apoi tăiați formele în jumatăți si amestecați-le. Jocul presupune asocierea corectă a părților pentru refacerea întregului.

Oprește-te din dans! Participanții dansează pe o melodie până ce se pune pe pauză. Este foarte amuzant, mai ales când participanții rămân în poziții aproape imposibile.

Treasure Hunt! Ascundeti jumatatile de mai sus prin casă (sau obiecte, dupa chef) si ajutați copilul prin indicații verbale să caute și să găsească ce ați ascuns. Jocul acesta poate dura și o oră. Iar recompensa e pe măsura - motivare, competivitate, ridicarea stimei de sine a copilului, adrenalina de moment și orice altă recompensă v-o cere copilul după (cu limita, desigur).

Avioane. Fiecare participant caută să ochirea cu avioane realizate din hârtie, a unor ”obiective” dinainte stabilite.

Spune-mi ce lipsește! Jocul se poate adresa atât copiilor mai mici (începând cu vârstă de 3 ani), cât și celor mai măricei (de la 4 ani în sus). Tot ce vei avea de făcut este să pui la dispoziția copilului mai multe obiecte. Pentru cei mai mici, înșiră 3-4 obiecte, între care să existe deosebiri clare. În schimb, pentru cei mai mari folosește obiecte de aproximativ aceeași dimensiune și formă. Lasă-l să le privească un anumit timp. După aceea spune-i să închidă ochii/leagă-l la ochi, în timp ce tu vei lua un obiect din șir. Când deschide ochii/îl dezlegi la ochi, roagă-l să-ți spună ce lipsește.

Realizare de colaje tematice. Se folosesc hârtii colorate, cartoane, poze, diverse imagini decupate din reviste, ziare, etc, pentru ansamblarea unui colaj cu temă prestabilită.

Roșu și negru. Ascultând o înregistrare cu vocea ta, copilul (de la 4 ani în sus) își va exersa nu numai atenția, ci și capacitatea de concentrare. Alcătuiește o scurtă poveste/ un text, în care să apară frecvent cele două culori (“roșu” și “negru”) și înregistrează-ți vocea. Împarte o foaie de hârtie în două coloane. Una va fi marcată cu o bulină roșie, iar cealaltat cu o bulină neagră. Spune-i copilului să asculte înregistrarea și, când aude cuvintele “roșu” și “negru” să deseneze câte un punct/ o liniuță în coloanele corespunzătoare celor două culori.


Acul plutitor. Tăiați o bucată de ziar de aproximativ 5 cm pătrați. Umpleți castronul cu apă și asezați ziarul pe suprafața apei. In centrul ziarului puneti acul, și cu grijă impingeți colțurile ziarului încet in apă. Dupa ce ziarul se umezește si se scufundă, acul va rămâne la suprafața apei plutind. Acum, adăugați o picatură de detergent lichid în apă, la marginea vasului. Observați cum acul se scufundă rapid!


Aruncarea cărților. Asezați pălăria pe podea în mijlocul camerei. Copilul trebuie să stea la o distanță de cel putin 1 metru jumătate de pălărie, după care incercați să aruncați câte o carte de joc in pălărie.
Monitorizați câte cărti au intrat în pălărie și câte nu (puteți face runde a câte 20 de cărți), apoi jucați din nou, incercând să vă imbunaătățiti rezultatele, atât ale dumneavoastră dar și ale copilului. Pentru doi jucători, este ideal să aveți cărti de joc separate pentru a nu le încurca: roșu și negru.

Turnul. Este un joc atractiv, prin care se urmărește construirea unui turn cât mai înalt din diverse piese / obiecte din lemn sau plastic.


Realizarea unei păpuși / unui robot. Se utilizează hârtie, carton sau alte materiale reciclate.


Cutia misterelor. Alegeti un număr mare de obiecte și puneți-le intr-o cutie mare de carton. Acoperiți-o cu o față de masă sau un prosop, astfel ca nimeni să nu poata vedea țn cutie. Fiecare participant trebuie să aiba un creion si hârtie pe care vă scrie denumirea obiectelor. Jucătorii trebuie să bage mâna în cutie și să identifice obiectele. Când toata lumea a trecut pe la cutie, se vor compara obiectele scrise de ei și se va atribui un premiu persoanei care a identificat corect cele mai multe.

Bisericuța cu cărțile de joc. Pentru cine nu știe sau nu-și mai amintește, se face o casă din sprjinirea unor grupuri de cărți pe o temelie de cărți de joc împrăștiate. Pierde cine dărâmă bisericuța, vrând să extragă o carte din temelie. 


Desenați împreună. Pentru aceasta activitate veți avea nevoie de creioane sau markere și niște coli hârtie. Atât părintele cât și copilul trebuie sa creeze un desen (despre orice), iar apoi fiecare trebuie să îi spună celuilalt cât mai multe despre desenul respectiv: ce culori a folosit, ce reprezintă fiecare formă desenată, etc.


Farfuria cu bule de săpun. Tot ce aveti nevoie pentru aceasta activitate distractivă este o farfurie mică, un pai de băut, detergent lichid de spalat vase şi apa de la robinet. Cu grija turnati 2 picaturi de detergent in farfurie apoi puțină apă (lăsati apa să curgă peste detergent pentru a se forma cateva spume)! Așezați apoi farfuria pe o suprafață plană, solidă, cum ar fi masa din bucătărie. Pentru a creea bulele, suflați uşor şi încet în apa cu detergent, dar nu prea repede, pentru ca nu va funcționa! Lent si constant! Dupa ce ii arătați copilului cum se procedează, lăsați-l să incerce, însă aveți grijă să nu inspire aerul în loc să îl expire.



Nimereste cuvântul. În funcție de numărul de jucători, poate doriți să impărțiti copiii în echipe. Dacă aveți mai mult de 3 sau 4 echipe, veți avea nevoie de o multime de litere! Alegeti o colecție de cuvinte, pe care credeti ca fiecare copil sau echipa va fi capabil sa le decodeze. Copiii mai mici vor avea nevoie cuvinte simple și mai puține la număr, iar cei mai mari vor putea face față probabil, cu 5 sau 6 cuvinte mai lungi. Incercați să dati o tema fiecărui grup de cuvinte.
De exemplu:
Pentru copii mici, animale de fermă - rața, pisica, câinele și vaca.
Pentru copii mai mari, animale de ferma - rața, pisica, câinele, vaca, gâsca și găina.
Pentru grupuri mixte de copii, inclusiv adulți, animale - antilopa, gâsca, puiul, girafa, leul.
Fiecare jucător sau echipă primește câte un teanc de litere, care vor forma cuvintele lor, precum și un indiciu referindu-se la grup ("toate acestea le veti găsi la ferma") sau la un singur cuvânt ("are doua stomacuri"). Primul jucator sau echipa care decodează toate cuvintele, câstigă.

Jocuri distractive, constructive, educative pe telefonul mobil ori pe tabletă! 

Formația muzicală. Se folosesc mai multe instrumente: orgă, chitară și muzicuța, tobă, etc. Se impart instrumentele în funcție de preferințe și abilități. Pentru amuzament se pot improviza anumite instrumente.

Telefoanele. Ca material, se folosesc pahare de plastic și o sfoară lungă pentru conectare între pahare.
Cutia misterelor. Alegeți un număr mare de obiecte și puneți-le într-o cutie mare de carton. Acoperiți-o cu o față de masă sau un prosop, astfel ca nimeni să nu poată vedea în cutie. Fiecare participant trebuie să aibă un creion și hârtie pe care va scrie denumirea obiectelor. Jucătorii trebuie să bage mâna în cutie și să identifice obiectele. Când toată lumea a trecut pe la cutie se vor compara obiectele scrise de ei și se va atribui un premiu persoanei care a identificat corect cele mai multe obiecte. Sugestii: În cutie puteți include un animal de plastic, o mașină de jucărie, o păpușă Barbie, o crema pentru bronzat, o pereche de ochelari de soare, un costum de baie, o carte, o scoică, pene, etc.

Inventare de povești, poezii. Unul dintre participanți începe o poveste, iar următorul o continuă în stilul propriu, cu o frază-două. Prin intervenții repetate ale participanților se pot costrui povești / poezii foarte amuzante.

Jurnal al activităților. Jurnalul se poate realiza prin intermediul unor schițe, desene, și / sau prin adnotări, relatări, etc.

Joc pentru dezvoltarea senzorială. Sigur avem in casa bile, spuma de ras, servetele, nasturi, piese de lego, apă, hârtie, orez, zahar etc. Se iau toate aceste elemente, se pun în recipiente mici (se folosesc pahare pentru că se spăla repede), se leagă copilul la ochi (dacă e suficient de dezvoltat sa vorbească; dacă nu, nu) și alături de el va jucați de-a “ce crezi ca e asta?”. In funcție de câte lucruri găsiti și cată răbdare are copilul, jocul ăsta poate dura și 30 de minute. Și ajută mult la dezvoltarea simțurilor copilului - pipăit, mirosit, gust.

Mima. Se urmărește imitarea unor animale, personaje sau chiar se sugerează obiecte, sentimente, fenomene, etc.

Joc de rol-imitare. Din jocul de mai sus, putem ajunge imediat la “prefa-te ca esti…” si de aici copilul va fi stimulat fie sa imite ca e un animal / vehicul / personaj din desene, etc, fie va fi stimulat sa inteleaga / perceapa ce animal / vehicul / personaj din desene imiti tu.

Jocuri de societate: Monopoly, Dictionary, Pictionary, Snap, Taboo, Hungry Hippo, Scategories, The Old Maid, etc)

Jocuri educative despre bani. Este vizată prezentarea / învățarea unor aspecte ce țin de bani precum rolul lor, modalități de economisire, etc, prin diverse jocuri / mijloace: cuvinte înțelepte despre bani, joaca de-a bugetul. În această perioadă este mai bine să folosiți bani confecționați chiar de voi, pe o coală de hârtie, și să evitați banii adevărați. 

Povestea de seară. Se pot asculta diverse povești disponibile în mediul on-line.

Jucați cărți. Copiii iubesc jocurile de cărți, dar mai ales, iubesc să câștige. Stabiliți să învățați în fiecare zi câte un joc diferit de cărți. Copilul va fi ascultător și nerăbdător să pună în practică cele învățate. Mai mult, a doua zi va aștepta cu entuziasm noul joc de cărți.

Învățați ghicitori. Cum poți să-i pui în cel mai distractiv mod mintea la contribuție, dacă nu printr-un joc cu ghicitori. Îți prezentăm o serie de ghicitori pentru copii și îți propunem ca în fiecare zi să faceți concurs pentru a ghici răspunsurile. O activitate ideală pentru timpul petrecut în casă.

Spune-ți bancuri. Învață-i pe copii cele mai distractive bancuri și provoacă-i să le rețină și să le rostească mai departe. Pot face un concurs, cine spune cele mai multe bancuri primește un desert. Bineînțeles, învață-l bancuri și glume ușoare pe care le poate reține. O mulțime de bancuri numai bune de spus în casă sunt disponibile în mediul online.

Orașul imaginar. Se folosesc mașini, jucării și cutii pe post de clădiri.

Faceți concursuri de cultură generală. Cine a spus că dacă stai în casă nu poți învăța lucruri elementare pentru cultura generală? Ei bine, o activitate extrem de benefică ar putea consta în teste și întrebări de cultură generală. Alegeți în fiecare zi o materie diferită, geografie, istorie, sport, iar activitatea nu va deveni niciodată una plictisitoare. Începeți cu întrebări ușoare și distractive.

Citiți o carte. Transformă statul acasă în cea mai plăcută și relaxantă activitate împreună cu cei mici. Cititul încă de la vârste fragede îi va ajuta să-și dezvolte vocabularul și să-și răspundă tuturor curiozităților. Alege cărți de citit pentru copii și adolescenți care să le stârnească interesul.

Urmăriți un film. O activitate care poate fi în același timp amuzantă și educativă pentru copii. Poveștile de viață ale persoanejelor preferate îi pot motiva pe micuți să descopere și să pună în practică cele mai importante lecții de viață.

Desenați și colorați. O activitate relaxantă, dar și foarte distractivă pentru toate vârstele. Copiii pot colora cele mai amuzante personaje din desenele animate preferate, în timp ce adulții se pot relaxa și scăpa de stresul cotidian cu ajutorul unei cărți de colorat special pentru abilitățile lor.

Fazan. Poate unul dintre cele mai cunoscute jocuri pentru copii și adulți. Este foarte ușor de jucat și presupune doar comunicare. Există mai multe variante de joc. De exemplu, se stabilesc jucătorii, ordinea, iar primul jucător va spune în gând alfabetul și se va opri atunci când următorul jucător spune stop. Apoi jucătorii trebuie să găsească cuvinte cu litera menționată. Jucătorul care nu găsește nici un cuvânt, într-un interval de timp dinainte stabilit, este declarant pierzător. Se stabilește dinainte din ce categorie să facă parte cuvintele: verbe, substantive, adjective. Sau obiecte, animale, vehicule, etc.

Ce încape într-un geamantan? Jucați în familie unul dintre cele mai iubite jocuri: ce încape într-un geamantan. Va trebui ca unul dintre jucători să spună alfabetul, iar când se spune stop, cu litera din alfabet să se formeze cuvinte care ar încăpea într-un geamantan.

Aplicații și platforme online educative. Puteți apela la aplicațiile si platformale online educative, unele dintre ele, permițând chiar organizarea de mici grupuri de studiu online. Iată o listă a aplicațiilor online pe care le puteți folosi:
       Site-ul DigitalEDU conține lecții online din diverse domenii
       Dacobots - toate modulele educationale din portalul educational www.dacobots.com sunt gratuite! Ele sunt si in limba romana, fiind construite pornind de la gama EduTeca, al carui continut a fost avizat de catre Ministerul Educatiei.
       Digitaliada.ro - un program național de susținere a educației digitale la clasele gimnaziale Mykoolio.com - Platforma cuprinde 630 de lecții interactive și 7500 de exerciții de matematică și limba română destinate elevilor din clasele I-VIII.
       Kidibot.ro - Kidibot motivează copiii să citească și să învețe mai mult prin joacă și presiune socială pozitivă
       Aplicații educative în Microsoft Store: puzzle-uri, învață literele, ABC-uri, instrumente muzicale, învață cuvinte în engleză, etc
       Toytheater.com - Calcule matematice, lectură, muzică și art puzzle
       Launchball - jocuri puzzle logice
       Doink.com - aplicații pentru a crea animații și a ilustra un concept sau o povestire
       Artopia - copiii învăță istoria artei prin filme animate de un minut, vor fi ghidați cum să examineze îndeaproape lucrările importante de artă și vor vizualiza videoclipuri ale artiștilor profesioniști la muncă. Urmăriți și celelalte proiecte educaționale online, propuse pe https://www.knowitall.org/
       Lista foarte cuprinzătoare de aplicații educative propusă de ITeach.ro
       Lista de site-uri propusă de British Council, pentru învățarea limbii engleze gratuit.
       Lista de aplicații și platfome, propusă de UNESCO (în mai multe limbi)
       Pe site-ul https://techagainstcoronavirus.com/ găsiți o listă de aplicații pe care le puteți folosi in perioadele în care lucrați de acasă. Pentru copii, potrivite ar fi platforme precum: Khan Academy, Padlet, ClassDojo
       Vizitați un muzeu virtual - Găsiți aici o lista cu muzee ce pot fi vizitate online
       Hub Proedus - Platformă de e-learning, lansată de Primăria Capitalei, care oferă, în mediul online, peste 2.000 de ore de învăţare, din 10 domenii diferite.
       Cursuri online gratuite pentru copii și adulți.




























TURURI VIRTUALE
Destinații turistice
A virtual walk around the world - https://en.360tourist.net/
Mausoleul Shi Huang din Xi’An, Armata de Teracota - https://sky.easypano.com/360-
Fotografii aeriene spectaculoase - https://www.airpano.com/
Grădini zoologice / parcuri naturale
National Zoo, Washington DC - https://nationalzoo.si.edu/webcams
Zoo Hirakawa, Japonia - https://hirakawazoo.jp/animal/movie
Gradina zoologica din Atlanta - https://zooatlanta.org/panda-cam/
Grădina zoologică din Melbourne - https://www.zoo.org.au/animal-house
San Diego, California, Zoo - https://zoo.sandiegozoo.org/live-cams
Gradina zoologica din Edinburgh - https://www.edinburghzoo.org.uk/webcams/panda-cam/
Parcul Național Yellowstone -
Acvariul din Florida - http://www.flaquarium.org/sea-span
Gradina zoologica din Kansas City - https://www.kansascityzoo.org/ouranimals/list-of-
Centrul Internațional Wolf - https://wolf.org/wolf-cams2/
Acvariul Național, SUA - https://www.aqua.org/Experience/live
Explore.org Cam-uri live - https://explore.org/livecams
Acvariul Național din Baltimore - videocams - https://www.aqua.org/Experience/live


Universul
Misterele planetelor - https://exoplanets.nasa.gov/
Langley Research Center, NASA - https://oh.larc.nasa.gov/oh/
NASA Mission Operations Room - https://www.nasa.gov/content/goddard/hubble-360-
Disney
The Great Movie Ride de la Studiourile Hollywood -
Trackless Ride - Ratatouille Ride din Disneyland Paris -
Peter Pan’s Flight Magic Kingdom de la Walt Disney World din Orlando, Florida -
Teatru & muzică
Opera Comica pentru Copii -
Show-uri Opera Metropolitana din New York - https://www.metopera.org/
Muzee
Muzeele Vaticanului -
Muzeul Ermitage, St Petersburg, Rusia -
Muzeul Van Gogh, Amsterdam, Olanda - https://artsandculture.google.com/partner/van-gogh-
Muzeul Salvatore Dali, Figueres, Spania - https://www.salvador-dali.org/en/museums/dali-
British Museum, Londra - https://britishmuseum.withgoogle.com/
Muzeul de istorie naturală, Londra - https://www.nhm.ac.uk/visit/galleries-and-museum-
Muzeul J. Paul Getty, Los Angeles, Statele Unite -


MASP, Sao Paolo, Brazilia - https://masp.org.br/en
Guggenheim, Bilbao, Spania - https://www.guggenheim-bilbao.eus/en
National Gallery Of Arts, Washington DC - https://www.nga.gov/
Muzeul Național al Forțelor Aeriene ale SUA - https://www.nationalmuseum.af.mil/
Muzeul de istorie a femeilor, Virginia, SUA - https://www.womenshistory.org/womens-
Muzeul Anne Franke, Amsterdam, Olanda - https://www.annefrank.org/en/museum/web-and-
Proiect Infocons - Reducerea risipei alimentare
Video:
·   Cum putem utiliza resturile alimentare : https://www.infocons.ro/…/i-sfaturi-utile-cum- putem-utiliza…
·   Congelarea corecta a alimentelor : https://www.infocons.ro/…/i-sfaturi-utile-congelarea-
·   Depozitarea corecta a alimentelor : https://www.infocons.ro/…/i-sfaturi-utile-depozitarea-


- Joc: ”Eroul de zi cu zi” este un joc cu valoare educativă, al cărui scop este educarea și informarea jucătorilor în legătură cu practicile de păstrare, preparare și consumare a alimentelor.
Formatul jocului încurajează jucătorul la încercări repetate, în urma cărora află mai multe informații : https://www.infocons.ro/ro/pg-jocuri-MjMyLTQtMTQw.html
- Teste:
·   Călătoria bananei - Test interactiv: http://vartotojai.lt/sincerelyfood/test/banana/
·   Schimbarea climatului în bucătăria ta - Chestionar cu privire la obiceiurile alimentare : http://vartotojai.lt/sincerelyfood/test/kitchen/
·   Partea necunoscuta a alimentelor: http://www.vartotojai.lt/sincerelyfood/test/food/
Scoalapenet.ro
Cum ne adaptăm la predarea on-line - https://scoalapenet.ro/cum-ne-adaptam-la-predarea-on- line/
Jocuri și activități
Puzzle, teste, jocuri educative - http://www.sheppardsoftware.com
Tipare pentru modele 3D din hârtie - https://www.papertoys.com/
Activități diverse - http://krokotak.com/
Învățare on-line
Biblioteca digitală mondială UNESCO - https://www.wdl.org/es/
Cărți - opere pentru examene - http://biblior.net/
Cursuri gratuite de limbi străine - https://www.duolingo.com/ http://www.uptoten.com/
Lecții on-line - https://mybac.ro/
Cărți on-line - https://msbook.pro
Platformă de lecţii şi teste video online Universitatea Politehnica din Bucureşti -
Matematică de gimnaziu - https://mquest.ro/
Activități de învățare digitală - https://educatie.inmures.ro/home.html


Sistemul Solar (tur virtual) - https://eyes.nasa.gov/
Artă virtuală - muzee și obiective turistice - https://artsandculture.google.com/
Activități de învățare digitală - https://digitaledu.ro/activitati-de-invatare-digitala/
Evenimente istorice, știință și economie - https://www.brainpop.com/
Lecții de chitară - https://www.justinguitar.com/



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Teste grila Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor - GIMNAZIU- a doua serie de teste

JURIZARE CONCURS INTERJUDETEAN DE BLOGURI TEMATICE